- Discord
- qewrty
- Mevcut Bakiye
- 0 ₺
Replicat İnceleme hakkında kapsamlı bir bakış sunuyoruz. Bu rehberde konunun tüm detaylarını bulabilirsiniz.
Replicat’ı ilk açtığımda amacım sadece biraz kafa dağıtmak, hafızamı minik kedi kartlarıyla yoklamak ve günü sakin bir oyunla bitirmekti. Ama işler biraz karıştı.
Replicat ’ı ilk açtığımda amacım sadece biraz kafa dağıtmak, hafızamı minik kedi kartlarıyla yoklamak ve günü sakin bir oyunla bitirmekti. Pastel renkleri, el çizimi gibi duran sempatik grafikleri ve ekrandan fırlayan kedicik enerjisi bana “oh, tam aradığım rahat oyun bu” hissi vermişti. Ama birkaç hamle sonra oyunun bana hiç de masum davranmayacağını fark ettim. Kartların gizli kuralları, ceza ve bonus mekanikleri, bir anda değişen sinerjiler ve run (bir el) boyunca verilen zor seçimler derken kendimi beklediğimden çok daha derin bir stratejinin içinde buldum. Bu sevimli hafıza oyunu görüntüsünün altında, her hareketini sorgulatan ve sürprizlerle dolu tam bir roguelike deckbuilder yatıyordu ve itiraf etmem gerekirse, bu sürpriz beni hem şaşırttı hem de fena halde içine çekti.
Replicat İnceleme: Kaosun Organizasyonunu İlk Başta Görüyorsun
Koleksiyon ekranı sanırım oyunun derinliğini fark ettiğim ilk yer oldu. Yüzlerce minik kart kutusu, farklı renkler, çarpan ikonları ve çeşitli kedi suratları… İlk bakışta hepsi masum duruyor ama biraz inceledikçe her kartın aslında oyunun kurallarını değiştiren küçük bir canavar olduğunu anlıyorsun.
Özellikle seviye ilerlemesi kısmında gördüğüm çeşitlilik beni şaşırttı. Oyun daha başlangıç seviyesinde bile seni bu kadar seçimle karşı karşıya bırakıyorsa ileride neler olacağını hayal etmek zor değil. Bu ekran bana “Bu oyun hafızayı değil, strateji kaslarını çalıştıracak” hissini ilk kez burada verdi.
Her run’a başladığımda ekranın altındaki kedi seyircilerinin coşkusu beni her seferinde güldürüyor. İlk turun ilk hamlelerinde her şey sakin görünür: Basit kartlar, rahat bir puan hedefi, yeterli hamle sayısı. Gerçek bir hafıza oyunu tadı var.
Ama kartları açmaya başladıkça çılgınlık başlıyor. Bir kart otomatik tetikleniyor, diğeri hamleni düşürüyor, bir diğerinin bonusu tetiklenince planladığının tamamen tersi bir noktaya gidiyorsun. Replicat’ın güzelliği tam burada ortaya çıkıyor: Oyuna hâkim olduğunu sandığın anda yeni bir sürpriz çıkıyor.
Karar Vermenin Zorlaştığı Yer
Bir run’da elimde 102 dolar varken mağazaya girdiğim anı unutamıyorum. Üç güzel kart arasındaydım: biri 1.5x çarpan veriyor, biri hamle ekliyordu, biri de ceza mekanizmasıyla birlikte çok yüksek puan potansiyeline sahipti. “Ne olacak canım” diye riskli olanı aldım.
Tabii ki yanıldım. Deck tamamen dağıldı. Kedi kartlarının suratındaki karışık ifadeler bile sanki bana “yanlış yaptın dostum” der gibiydi. Bu ekran oyunun gerçekten hafızadan çok deck yönetimi üzerine kurulu olduğunu gösteriyor. Küçücük seçimler bile tüm run’ı belirleyebiliyor.
Mr. Butterfingers’ın uyarısını ilk başta ciddiye almamıştım: “Gereksiz kartları yakmayı unutma.” Deck’im büyüyüp her tur istediğim kartı bulmak için 7–8 hamle harcadığımda bu uyarının ne kadar haklı olduğunu anladım. Gereksiz kartlar sadece yer kaplamıyor, oyunun akışını tamamen bozuyor.
Deck’i sadeleştirdikten sonra oyun bir anda akmaya başladı. Daha az seçenek ama daha güçlü kombinasyonlarla run’larımın uzadığını gördüm. Replicat gibi her hamlenin önemli olduğu bir oyunda desteyi temiz tutmak gerçekten kritik.
Curio Seçimleri: Asıl Eğlence Burada Başlıyor
Her tur sonunda gelen +Moves, +Score, Upgrade Card ve Earn Curio seçenekleri oyunun kaderini belirleyen en önemli anlar. Bir run’da Flying Pogo Stick aldım; mor kart eşleştirdikçe ekstra hamle veriyor. Sonraki run’ım resmen mor kart avına döndü ve hamle üstüne hamle kazandım.
Başka bir run’da Perfectly Sliced Bread aldım. Eğer puanım 3’ün katına denk gelirse çarpan ekliyordu. Boss’u erittiğim o run hâlâ aklımda. Bu iki örnek bile curio seçimlerinin oyunda ne kadar çarpıcı bir fark yarattığını kanıtlıyor.
Her 3. seviyede gelen boss’lar sevimli bir tasarıma sahip olsalar da işlev olarak tam bir baş belası. Kimi hamleni düşürüyor, kimi puanı sıfırlıyor, kimi de kart dizilimini değiştiriyor. O kadar ters köşe yapıyorlar ki ilk başta bu mücadelelerin tamamen şansa bağlı olduğunu düşündüm.
Ama aslında boss’lar sana “Hazırlığını yaptın mı?” diye soruyor. Bazı run’larda boss bana öyle sıkıntılar çıkardı ki oyunun bittiğini düşündüm. Tam o anda 3’ün katına denk gelen bir eşleşme yaptım ve Perfectly Sliced Bread sayesinde puan barı patladı. Bu oyun sürprizleri seviyor.
Görsel ve İşitsel Atmosfer: Kedi Evreninin Eline Düştüm
Replicat’ın çizim tarzı gerçekten benzersiz. Kartlar elle çizilmiş hissi veriyor, kedi yüzleri her bir kartın karakterini yansıtıyor ve animasyonlar yumuşak akıyor. Uzun süre oynamana rağmen hiç gözü yormayan bir estetik kurulmuş.
Sesler ise ayrı bir keyif. Kart açma sesi, minik miyavlamalar ve puan artışındaki tatmin edici tonlar oyunu çok daha sıcak hissettiriyor. Türkçe dil desteğiyle birleşince oyun inanılmaz akıcı, anlaşılır ve rahat bir deneyime dönüşüyor.
Yapım Bilgileri: Brainoid Games’in Sıcak Dokunuşu
Replicat’ın arkasında Brainoid Games bulunuyor. Brainoid Games, 2010 yılında Bora Genel tarafından İstanbul’da kurulan bağımsız bir oyun stüdyosu. Uzun yıllar mobil oyun sektöründe çalıştıktan sonra 2023’te bu alandan uzaklaşıp “dünyanın güzel zihinleri için yaratıcı ve özenli oyunlar” üretmeye yönelmiş bir ekip.
Stüdyonun bu yaklaşımı oyunun her noktasında hissediliyor. Hem görsel tarz hem mekanik derinlik hem de oyunun sıcak atmosferi, Brainoid Games’in “küçük ama kaliteli” oyun felsefesiyle birebir örtüşüyor. Oyunun Türkçe desteğinin bu kadar özenli olması da muhtemelen stüdyonun yerli oluşundan kaynaklanıyor- bu büyük bir artı.
Son Söz: Küçük Bir Oyun, Büyük Bir Sürpriz
Replicat’a “tatlı bir hafıza oyunu” diye girdim, kendimi roguelike kaosunun içinde strateji hesapları yaparken buldum. Kart sinerjileri, curio kombinasyonları, boss mücadeleleri ve minimal estetik derken oyun beni uzun süre bırakamadı.
Türkçe dil desteği, bağımsız stüdyo ruhu, görsel atmosferi ve eşleşme mekaniklerinin sürekli sürpriz üretmesi Replicat’ı kesinlikle kıymetli bir yapım hâline getiriyor. Eğer hem tatlı hem zeki hem de tekrar tekrar oynanabilir bir oyun arıyorsan Replicat tam sana göre.
Ayrıca bu inceleme, bana verilen ilk inceleme yazısı olduğu için benim için ayrı bir anlam taşıyor. Bana bu şansı tanıyan Murat Bey’e özellikle teşekkür ederim; desteği ve güveni olmasaydı bu kadar keyifli bir başlangıç yapamazdım.
Bu ve benzeri konulardaki en güncel haberleri takip etmek için forumumuzu düzenli olarak ziyaret edebilirsiniz.
Bu içerik Merlin'in Kazanı kaynağından alınmıştır.