Rehber Monster Hunter Stories 3: Twisted Reflection İnceleme (2026) - Almaya Değer mi?

Cevaplar0
Görüntüleme8
Discord
qewrty
Mevcut Bakiye
0 ₺

1773115714_80755aa03af44cd2.jpg

✍️ Samet Basri Taşlı | 📅 10.03.2026 - 06:51 | 🏷️ İnceleme

Merakla beklenen Monster Hunter Stories 3: Twisted Reflection İnceleme konusunda kapsamlı değerlendirmemizi sizlerle paylaşıyoruz.

Monster Hunter Stories 3: Twisted Reflection, serinin klasik canavar yetiştirme ve sıra tabanlı savaş yapısını daha karanlık bir hikâye ve genişleyen dünyayla bir araya getiriyor.

Canavarları avlamaktan yorulduysanız, Monster Hunter Stories 3 :Twisted Reflection ile onları evcilleştirme zamanı geldi! Capcom’un en popüler markalarından biri olan Monster Hunter’ın Pokemon tarzı bir mantık ile ilerleyen ve evrene farklı bir açıdan yaklaşan Monster Hunter Stories serisinin son oyunu nasıl olmuş birlikte bakalım.

Monster Hunter Stories 3: Twisted Reflection İnceleme: Canavar Sürücüsünün Maceraları

1773115717_2095e19ecc8577a0.jpg

Azuria ve Vermeil adlı iki krallığın arasındaki gergin politik ilişkilerin arasında kalan bir prens/prenses olarak giriyoruz hikayeye. Krallığın ranger grubunun araştırmacılarından biri ve aynı zamanda dünyada çok az sayıda bulunan Rathalos canavarlarından birinin de sahibiyiz. Bu rathalos hikayede önemli bir yeri olan ikiz Rathalos’lardan birisi. Canavarları etkileyen bir salgın var ve bunun bir parçası olan kristalleri araştırmak en büyük tutkumuz ama krallıklar arası gerginlikler ve yaklaşan savaş araştırmamıza engel oluyor.

1773115716_ee672bf53f7e0c2a.jpg

Hikaye kendi krallığımız içerisinde bir yandan gerilen ilişkiler yüzünden savaşa hazırlanırken diğer yandan kristal canavarları incelememiz ile başlıyor. Bu sırada yapılacak görüşmeler için gelen Vermeil prensesi gönüllü olarak krallığımızda kalıp ilişkileri yumuşatmak istiyor ve ekibimize katılıyor. Kısa süre içinde tahmin edeceğiniz üzere çeşitli olaylar çıkıyor, prenses ve geri kalan ranger ekibimiz ile birlikte bize iletilen bir mesajın peşinden yasak bölgeye doğru yola çıkıyoruz.

1773115716_36e08cbe187be7f9.jpg

Ana hikaye ilk iki oyuna kıyasla daha fazla politik içeriğe sahip ve biraz daha karanlık bir yapıda kurulmuş. İlk iki oyun için de basit hikayeydi demiyorum tabi ama işin içine krallıkları arası politika girince tahmin edebileceğiniz bir seviye farkı var. Bir de ikiz Rathalos hikayesi ve bu alanda gerçekleşen olayların içeriğini düşünürsek hikaye gayet tatmin edici ve ilgi çekici bir hal alıyor. Pokemon serilerinde “bak bu çok ilginç olacak” diye başlayıp hava gazına dönen hikayelerden sonra Monster Hunter Stories hikayelerini zaten övüyorum.

1773115715_05df8e25f4b14370.jpg

Her bölümde yan görevler ve ranger ekibimizin üyeleriyle çıktığımız ayrı görevler oluyor. Yan görevleri bir şekilde tamamlayıp halledebiliyorsunuz ama takım arkadaşlarımızın hikayeleri hem onları daha iyi tanımamızı hem de güzel eşyalar kazanmamızı sağlıyor. Kimi zaman ciddiyetle ilerleyen konuya ara verip nefes almak için iyi olan bu görevler hakkında daha fazla şey de paylaşmak isterdim ama spoiler kısmına girmek istemiyorum. Takım arkadaşlarımızı yakından tanımanın iyi olduğunu söyleyeyim yeter.

1773115715_1726eef68e0b37a0.jpg

Hikaye, yan görevlere de zaman ayırarak ortalama 35 saatlik bir oynanış süresine sahip. Hikayenin kimi zaman ilginçliğini kaybettiği de oldu ama genel olarak bakarsak ben gayet memnunum. Hem ana seriden hem de benzer tarzdaki diğer oyunlardan daha ilginç bir hikayeyi genellikle temposunu kaybetmeyen bir sunum ile bize ulaştırmayı başarmışlar.

1773115720_1b50513ea5d8639d.jpg

Hikaye demişken şunuda hatırlatayım, hikaye ilk iki oyundan bağımsız. Zaten serinin her oyunu belli ortak noktalara sahip olan bağımsız hikayelerden oluşuyor. Bu oyun da kendi başına alınıp oynanabilecek ve anlamakta zorluk yaşatmayacak bir hikayeye sahip.

Canavarını Nasıl Eğitirsin?

1773115716_8c524e9a9a855194.jpg

Monster Hunter Stories serisini ana oyundan ayıran en büyük özellik, ekosistemi korumak adına canavarları avlamak yerine yumurtadan yetiştirip doğaya salmamız olabilir. Ana oyunda canavarları avlayıp parçalarıyla yeni zırh ve silahlar üretmek, daha sonra onları kullanarak daha fazla canavarı avlamak üzerine kurulu, tabi ekosistemi korumak adına yapıyoruz bunu. Stories ise ikinci bir grup olan Monster Riders (sürücüler - eğitmenler) üzerine odaklanan seri. Burada asıl amacımız canavarları yumurtadan çıktığı andan itibaren yetiştirmek, mükemmel genetik özelliklere sahip hallere getirip doğaya salarak bölgenin ekosisteminin gelişmesini sağlamak. Tabi yine canavar avlıyoruz ama tamamen doğayı korumak için…

1773115718_8e0f10b283731e7e.jpg

Öncelikle dövüş sisteminden bahsetmek istiyorum. Dövüşler geleneksel aksiyon odaklı Monster Hunter sisteminin yerine bu oyunda sıra tabanlı şekilde ilerliyor. Tıpkı önceki oyunlarda olduğu gibi “Hız - Güç - Teknik” mekaniği üzerine kurulu bir savaş mekaniği var. Rakip teknik mi saldırıyor, hızlı saldırı yaparız, güçlü saldırı mı yapıyor, hemen teknik saldırıya geçiyoruz Tabi canavarımızın doğası gereği kimi zaman farklı canavarlara geçmemiz gerekiyor. Canavarlar bu 3 ana kategoriden birine ait ama her birinin alt kategorileri var. Saldırı tipi, kullandığı element, ekstra özellikler falan hep taktikleri değiştiriyor.

1773115720_093c870574692ab7.jpg

Savaşlarda kullandığımız silahlar ve zırhlar yine canavarlardan topladığımız malzemelerle yaptığımız, her biri kendi altında farklı türlere ayrılan ekipmanlar. Greatsword - Katana - Bow - Hammer - Hunting Horn - Gunlance olarak 6 farklı silah tipi var. Monster Hunter tarzı saldırıları sıra tabanlı türe güzel bir şekilde uyarlamışlar. Aynı anda 3 farklı silah taşıyabiliyoruz, özellikle her durumda işe yarayan Hunting Horn’u mutlaka bu slotlardan birinde tuttum ben. Silah tipi canavarın ilgili bölgesine yapacağımız saldırıların etkisini arttırıp belirli parçaları kırmamıza da yarıyor. Buralar Monster Hunter bilenlerin yabancılık çekmeyeceği alanlar ama anlaması oldukça basit olduğundan bilmeseniz bile hızla anlayabiliyorsunuz.

1773115719_85b699561e2f91b4.jpg

Canavarlarımız 3 ana kategori altında bir sürü farklı değişken ile derecelendiriliyor ama onları eğitip geliştirmek, hatta evrim geçirerek daha iyi genlere sahip canavarlar oluyorlar ve farklı sınıf saldırıları da kullanabiliyorlar. Tabi burda aynı canavarı geliştirmekten bahsetmiyorum, oyun boyunca sürekli canavar yuvalarına girip sağlam yumurtaları yanımıza alıyor ve yeni canavarlar yetiştiriyoruz. Canavarları doğaya salmak o bölgenin canavar popülasyonunu etkiliyor ve spesifik canavarların daha iyi bir hale gelmesini sağlıyor.

1773115716_196ad7f655f3b6a0.jpg

Yumurta toplama sistemi önceki oyunlardakiler ile benzer, bir canavarın yuvasına giriyorsunuz ve bazen 1’den fazla olan yuvalardan en iyi olduğunu düşündüğünüz yumurtayı kapıp kaçıyorsunuz. Fazla vakit harcarsanız yuvanın sahibi gelip sizi pataklıyor ve normalden daha güçlüler o yüzden dikkat edin. Bu oyunda eklenen serbest bırakma sistemi ise bölgedeki canavarın gelişme oranını artırıyor ve bu sayede daha sonra toplayacağınız yumurtaların daha iyi genlere sahip gelişmiş canavarlar olmasını sağlıyor. Sonradan hayvanların genetiğiyle oynayıp bir hayvanın sahip olduğu geni öbürüne aktarmak gibi seçenekler de var. Hani Pokemon gibi competitive dövüşler de olsa kafayı kırmak mümkün, gerçi o olmadan bile mükemmel canavarları kovalayanlar olacaktır. Ama oyunda multiplayer yok. Neyse ona sonra değiniriz.

Seni Seçtim Rathalos!

1773115718_7e52dfe51649e972.jpg

Savaşlarda kullanmak üzere yanımıza farklı canavarlar alabiliyoruz. Savaşlarda ne yapacaklarına kendileri karar veriyor ama istersek kullanmasını seçtiğimiz skilli ve hedefi belirleyebiliyoruz. Taş kağıt makas sisteminin düşmanla kafa kafaya geldiğimiz noktalarda üstün tarafa avantaj sağlaması bir yana, eğer canavar ile aynı anda güçlü saldırı türünü yaparsanız ortak bir saldırı yapıp canavarı komple devirebiliyorsunuz. Bu sayede hazırladığı saldırıyı da yapamıyor. Ayrıca savaşlarda ranger arkadaşlarımızdan biri ve onun canavarı da bizimle dövüşüyor. Her biri kendine has silah ve taktiklere sahip olduğundan, sevdiğiniz bir takım arkadaşı bulunca savaşlar çok eğlenceli hale geliyor.

1773115719_d1a3167ed0fcbba4.jpg

Önceki oyunun üzerine eklenen en önemli özelliklerden biri de saldırı teknikleri kaynağı ile canavar teknikleri kaynağının birbirinden ayrılması olmuş. Önceki oyunda da canavar ile ortak teknikler kullanabiliyorduk ama o zaman kaynağı harcamamak için normal saldırılar yapıyorduk. Artık bir yandan saldırıp bir yandan canavar ile ortak kinship puanı biriktirip, bar tamamen dolduğunda canavarın üstüne binerek saldırabiliyoruz. Canavar sürdüğümüzde hem ortak can barına sahip oluyoruz hem de özel saldırılar yapabiliyoruz. Her canavarın kendine ait bir özel saldırısı var, eğer takım arkadaşıız da canavara biniyorsa, farklı bir ara sahne ile daha fazla vuran ikili özel saldırıyı da yapabiliyorsunuz.

1773115717_a80286bca36ad5b6.jpg

Oyunda dövüşler gayet eğlenceli ve bazı bosslar hariç hiçbir düşman doğru silah - zırh kompozisyonuna sahip olmasanız bile sizi ciddi dezavantajlı durumlarda bırakmıyor. Zorluk ne bıktıracak kadar yüksek ne de keyif vermeyecek kadar kolay. Hatta bazı görevlerde opsiyonel noktalara konmuş bazı canavarlar kök söktürecek kadar zor olabiliyor. Savaş girmeden önce düşmana uzaktan saldırı yapabiliyor ve normal bir saldırı yaparak sürpriz avantajı ile savaşa girebiliyorsunuz. Bir diğer güzel özellik ise daha güçsüz düşmanlara karşı savaşa girerseniz ile tek tuşla dövüşü kazanmanızı sağlayan seçeneğin bulunması. Bunlar grind yapmayı oldukça rahat hale getiren seçenekler.

1773115719_0cd0fdf72b11fd73.jpg

Dövüşler konusunda bir şikayetim var ondan da bahsedeceğim. Savaşırken karşıdaki canavarlar farklı durumlara girebiliyor. Normalde Speed saldırısı yapan bir düşman var mesela, aniden sinirleniyor ve saldırı tipi değişiyor. Kimi savaşlarda doğru karşılığı vermemek direkt ölüm anlamına geliyor (karakterimin gücünden dolayı) ve buna dikkat etmem gerekiyor ama ne saldırısı gelecek bilmiyorum. Tamamen şans işi bir durum. Ama sorun şu ki bu şans meselesi çok fazla denk geliyor. Bir de benim gibi her defasında saldırıları unutuyorsanız karakter infosu kısmında saldırı tiplerini görmek isteyebilirsiniz, bu da yok. Genelde tipine bakıp tahmin yürütüyorsunuz ama sinirlenince o da olmuyor, şansa ne gelirse. Hele bir düşman var sürekli saldırı tipi değiştiren, kontrolcüyü kemirdim bir süre.

1773115717_36063eb0d248a67b.jpg

Monster Hunter Stories 3 sizi ortalama boyutta bir haritada serbest bırakıyor. Buranın canavar ve yuva kalitesi sizin ekosisteme ne kadar katkı sağladığınız ile dengeli olarak belirleniyor. Çevrede toplanacak malzemeler, hazine kutuları, üretim kaynakları ve yüzlerce Pookie var. Haritanın çeşitli bölgelerine gitmek için uygun canavar tipinin de partinizde olması lazım. Bir canavar ile uçarak geziyorsunuz, diğeri duvara tırmanıyor, bir tanesi sessiz hareket edebiliyor, diğeri ise suya atlayıp yüzebiliyor. Etrafta gezerken, özellikle uçarken haritalar olduğundan çok daha büyük hissettiriyor. Açık dünyaların genelde verdiği bıkkınlık hissi burada yok.

Grafik ve Performans

1773115720_6889a5d43dfb0aa5.jpg

Monster Hunter Stories 3’ü aslında PC’de denemek istiyordum ama çeşitli sebeplerden dolayı PlayStation 5 sürümünü oynadım. Grafikler ve performans konusunda beklediğimden daha iyi bir oyun ile karşılaştım. Normal PlayStation 5 ile oynadığım oyun 3 farklı grafik seçeneğine sahip ve ilginç bir şekilde hepsi de yüksek fps değerleri veriyor. Televizyonda oynadığım için görsel anlamda hepsini tatmin edici buldum. İlginç şekilde dengeli modda fps düşmeleri yakaladığım anlar oldu ama genel olarak hepsi iyi sonuçlar veriyor. Sıra tabanlı oyunlarda fps takıntısına sahip olmadığım için grafik kalitesini öncelikli olarak seçenlerdenim zaten.

1773115718_b5471b869ec6c655.jpg

Önceki oyunlarda olduğu gibi gerçekçilikten uzak, anime tarzında bir sanat stili seçilmiş ve bu oyuna çok yakışıyor. Hem çevre detayları çok güzel hem de karakter modellemeleri üzerinde özenle çalışılmış. Karakter ve canavar animasyonları akıcı, ara sahneler şahane gözüküyor, çevre kaplamaları gayet güzel gözüküyor. Oyun grafikler ve performans konusunda beni yeterince tatmin etti. Yükleme süreleri de çok iyi, haritadan canavar yuvalarına girip çıkmak ya da hızlı seyahat noktaları arasında gezmek bir külfet gibi hissettirmiyor.

Sonuç

1773115715_f8834c4f34e7a313.jpg

Monster Hunter Stories 3 :Twisted Reflection önceki oyunların üzerine daha fazlasını koyan çok iyi bir devam oyunu ve seriyi birkaç adım öteye götürmüş. Görsel açıdan daha gelişmiş, hikaye bakımından kendini geliştirmiş, dövüşleri daha ayrıntılı ve eğlenceli hale getirmiş. Hikayenin yapısı ve grafikleri ile bazı zamanlarda bana Fire Emblem serisinin son oyunlarını bile hatırlattığı oldu. 2. oyunda olan multiplayer seçeneklerinin olmaması biraz garip geldi ama bunun için de bir bildikleri vardır diyorum.

1773115715_b9f933e747ae4372.jpg

Önceki oyunlar ile doğrudan bağlantısı olmayan Monster Hunter Stories 3 :Twisted Reflection, Monster Hunter evrenini sevenlere, JRPG oyunlarını sevenlere ve Pokemon tarzında daha farklı bir oyun arayan oyunculara rahatlıkla önerebilirim. Şu an için oyunda oldukça fazla içerik var, sadece ana hikaye bitene kadar değil, avlanacak diğer canavarlar ve etkinlikler ile tahminen 50 - 60 saatinizi alacak kadar dolu. İlerleyen dönemlerde eklenecek hikaye içerikleri de olacakmış. Ayrıca 2. oyunun sonradan aldığı ücretsiz güncellemeleri düşünürsek, bu oyunun da arkasında uzun süre duracaklarını tahmin ediyorum.

Bu ve benzeri konulardaki en güncel haberleri takip etmek için forumumuzu düzenli olarak ziyaret edebilirsiniz.

Bu içerik Merlin'in Kazanı kaynağından alınmıştır.

5,787Konular
7,931Mesajlar
1,005Kullanıcılar
Geri