- Discord
- qewrty
- Mevcut Bakiye
- 0 ₺
Reanimal İnceleme detaylı incelememizle karşınızdayız. Tüm artıları, eksileri ve merak edilenleri bu rehberde derledik.
Reanimal İnceleme yazımda, karanlık atmosferi, psikolojik gerilimi ve grotesk tasarımıyla öne çıkan bu deneyimi; oynanış, hikâye ve teknik performans açısından tüm yönleriyle değerlendiriyorum.
Little Nightmares severlerin beklediği gerçek korku tecrübesi yeni bir isimle geri döndü. Tarsier Studios tarafından geliştirilen Reanimal, Little Nightmares 3 ile aradığını bulamayan oyuncuları mutlu edecek bir oyun olmuş mu inceleyelim.
Reanimal İnceleme: Yine Kabus Gibi Diyarlar
Bir teknede başlıyor maceramız. Buraya nasıl geldik, kardeşimizi nasıl suda bulduk, kurtaracağımiz arkadaşlarımıza nasıl ulaşabiliriz hiç bilmiyoruz. Tıpkı Little Nightmares ‘de olduğu gibi, burada da grotesk tarza sahip evrende doğaüstü olayların arasında kalan basit çocuklar ile bir maceraya çıkıyoruz.
Oyunun hikâyesinden çok fazla bahsetmek istemiyorum çünkü oyunun en büyük tecrübesi bu hikaye ve zevkinin kaçmasını istemiyorum. Ama daha önce Little Nightmares serisini gördüyseniz bu oyundan ne beklemeniz gerektiğini tahmin edebiliyorsunuzdur.
Gerçi ben bu oyunda bazı hikaye kısımlarına ekstra takıldım, kim bu insanlar, ne yapıyorlar, biz niye bu kadar ortada kalmış tipleriz diye merak ediyorum. Ama bu evrenin olayı da bu işte, gördüklerimiz sonunda birer kabus olarak tanımlanabilecek olaylar. Mantıklı bir açıklama olmasına gerek kalmıyor genelde.
Çevresel anlatım ve ortamlar çok güzel ama genel olarak hikayeden tatmin oldun mu derseniz, aklımda çok soru var. Ama Little Nightmares ekibinden beklentilerim belli, Reanimal da bu beklentileri karşıladı. Karakterler ufak tefek diyaloglara bile giriyor.
İçinizdeki Gizli Hayvan
Oynanış önceki oyunlarda olduğu gibi yolunuzu bulmaya çalıştığınız platformlar ve kapalı noktalara giriş sağlamak için gerekli mini bulmacaları çözme üzerine kurulmuş. Little Nightmares 2 ile birlikte iki karakter birlikte gezmeye başlamıştı ama bu oyunda ikinci karakteri de doğrudan kontrol etme oyuna eklenmiş. İsterseniz iki kişi oynayıp herkes bir karakteri kontrol eder şeklinde oynayabilirsiniz.
İki kişi oynama şansım pek olmadı ama etkileşimli olarak yapılabilecek şeyler bolca var. Yanınızda bir arkadaşınız yoksa erkek kardeşi oynuyorsunuz ve kıza sol ön tetik ile komut verebiliyorsunuz. Siz bir eşya taşırken atmanız için gerekli kapağı açmak, eşyaları taşımak gibi işleri yapabiliyor. Kaçmanız gereken bölümlerde eğer tek başınıza oynuyorsanız genellikle kızın hata yapması problem olmuyor. Saklanarak ilerlememiz gereken bölümde bunun değerini çok iyi anladım özellikle çünkü yardımcı yapay zekası pek parlak değil. Çoğu yerde karakterin bir köşeye takıldığı için kendi kendine koşmaya devam ettiği, bu yüzden bölümden çıkabilmek için yanına gidip yön değiştirmesini sağlayarak yürüyebilmesini sağlamak zorunda kaldım. Biraz sinir bozucu ama oyunun çok önüne geçmiyor.
Bölümler genel olarak beklentileri karşılayacak kadar iyi. Her bölümde farklı bir tehdit ile karşılaşıp arkadaşlarımızı ellerinden kurtarmaya çalışıyoruz. Rakipler arasında çeşitli insansılar, yeni yıkanıp ütülemiş iskeletsiz vücutlar, kum varlıklar, bombalar, koyunlar ve martılar gibi çok farklı çeşit tehditler var. Bölümler hiçbir şekilde birbirine benzemiyor, yeterince uzun ve kendini tekrar etmeyen bir oyun var. Bir iki bölümde etkileşime geçeceğim zamanı anlayamadığım için öldüğüm oldu ama checkpointler mantıklı noktalarda olduğundan çok uzun kayıp yaşamadım.
Bölümlerde toplanabilecek çeşitli nesneler de bulunuyor. Karakterlerimizin şapka-maske tercihlerini değiştirebiliyor, duvardaki posterleri sökerek çeşitli görsellerin kilidini açabiliyoruz. Gizli heykeller ve tabutlar var, bunları kullanarak oyunun diğer sonu gibi ekstra içeriklere ulaşabiliyorsunuz. Ortalama 7 saatte biten oyun, ekstra toplanacak içerikler ile 8-9 saatlik bir tecrübe sunuyor.
Ses - Grafik - Performans
Reanimal çok yüksek sistem ihtiyaçlarına sahip olmayan, sanat tarzıyla etkileyici bir görsellik ortaya koyan bir oyıun. Minimum sistem gereksinimleri GTX 1060 / RX 480 ekran kartı ile Ryzen 5 2400G / i5-9400F işlemci olarak belirtilen oyun en iyi performans için RTX 2060 / Radeon RX 6600XTTBD ekran kartı işe Ryzen 5 3600X / i7-7700KTB işlemci öneriyor. En az 8 GB ram ve 18 GB disk alanı kullanan oyun performans tarafında hiç üzmüyor. Ses ve müzik olarak da gayet başarılı. Atmosferi tam anlamıyla yaşamak için kesinlikle kulaklık kullanılmasını öneriyorum. Karakterler arası diyaloglar da var ama çok fazla şey beklemeyin ama hoş bir yenilik.
Performans açısından oyunda bir sorun yaşamadım ama kimi zaman ufak görsel buglar ya da oyun ilerlemesini engelleyen problemler yaşadım. Birinde kamera benim girdiğim odaya girmedi, hatta çıktığım odanın tüm kaplamalarını ortadan kaldırdı, orada bir aksiyon oldu ama ne olduğunu bile görmedim. Planlı bir şey sanmıştım ama değilmiş checkpointe dönünde düzeldi. İşin kötüsü bunun sebebi de yime yapay zeka. Yapay zeka kendini gitmemesi gerken bir yere attı, sonra gelmemesi gerken bir noktadan geldi ama o sırada ben yan odaya geçtiğimden kamera kafayı yedi. Sürekli yaşanan bir durum değil ama oluyor işte.
Sonuç
Reanimal, geçtiğimiz aylarda çıkan ve hayranlarını beklentilerini karşılayamayan Little Nightmares 3’ün olması gereken oyun. Burada firma değişimi, asıl yapımcıların bu oyunda çalışması gibi olayların etkisini görebiliyoruz, yani olay isimde bitmiyormuş. Daha önce Lİttle Nightmares 1 - 2 oynamış ve sevmişseniz, biraz daha gelişmiş ve keyifli bir oyun sizi bekliyor. Steam mazağasında 19 Dolar fiyat etiketiyle satılan oyunu türü seven herkese rahatlıkla önerebilirim. Ama hikaye biraz daha açık olsun, kafamda ekstra soru falan kalmasın diyorsanız, ya da svdiklerinizle eğlenceli bir co-op deneyimi arıyorsanız başka bir oyun denemek isteyebilirsiniz.
Bu ve benzeri konulardaki en güncel haberleri takip etmek için forumumuzu düzenli olarak ziyaret edebilirsiniz.
Bu içerik Merlin'in Kazanı kaynağından alınmıştır.