- Discord
- qewrty
- Mevcut Bakiye
- 0 ₺
Octopath Traveler 0 İnceleme detaylı incelememizle karşınızdayız. Tüm artıları, eksileri ve merak edilenleri bu rehberde derledik.
Octopatch Traveler 0 İnceleme boyunca, serinin köklerine dönüşünü, sunduğu nostaljik atmosferi ve modern oynanış tercihlerini artıları ve eksileriyle kendi deneyimim üzerinden ele alıyorum.
Octopath Traveler 0, HD-2D tarzını hayatımıza katan ilk oyun olduğu için gönlümdeki yeri çok ayrı olan Octopath Traveler serisinin en yeni ama aslında o kadar yeni olmayan oyunu olarak karşımızda. Neden böyle dedim derseniz, bu oyun zaten telefonlarda oynanabilen Octopath Traveler Champions of the Continent oyununun tam bir JRPG dönüşümü geçirerek geliştirilmiş versiyonu. “Gacha oyunundan JRPG mi olurmuş o ne alaka” diyebiliriz tabi ama haydi incelemede bir bakalım, oluyor mu olmuyor mu görelim.
Octopatch Traveler 0 İnceleme: Olan Yine Köyümüze Oldu
Wishvale adındaki kasabada, kendi özelleştirdiğimiz karakterin kasabanın festivaline hazırlandığı bir günde başlıyor hikaye. Fantastik temalı rol yapma oyunlarında mutlu ve huzurlu bir yerleşkede oyuna başlarsak, oranın sakinlerinin kaderi bellidir. Burada da bir sürpriz yaşamıyoruz ve kasabamız özel bir yüzüğün peşindeki askerler tarafından dümdüz ediliyor.
Dünya üzerinde çeşitli amaçları temsil eden farklı güç yüzükleri bulunuyor. Bu yüzüklerden birinin Wishvale’de olduğunu haber alan soyluların gönderdiği ordular önce kasabayı yakıp yıkıyor ama yüzüğü ele geçiremiyorlar. Kasabanın hayatta kalan 3 -5 sakininden biri olarak birkaç yıl boyunca bölgede yaşayan ihtiyar bilgenin yanında kalıyoruz. Ardından dostumuzla birlikte kasabayı tekrar canlandırmaya karar veriyoruz. Bilge bizi layık kişi olarak görüyor ve kasabanın saldırıya uğramasına sebep olan yüzüğü bize emanet ediyor. Aynı zamanda hayattaki hedefimizi soruyor ve seçtiğimiz yöne göre yüzüklerin peşine düşüyoruz.
Oyunun başında Güç - Şöhret - Zenginlik olarak belirlenen üç farklı yol var ve bunlardan birini takip edip yolun sonunda ilgili yüzüğü kazanıyoruz. Bu kısımda yaptığınız seçimler konusunda endişelenmeyin, oyun ilerledikçe diğer yolları da takip ediyorsunuz. Hikaye gayet iyi ilerliyor ve bir noktada üç yolu da tamamlayıp credits ekranı ile karşılaşıyorsunuz. “Bitti mi, sanki daha fazla yüzük vardı” derken oyun devam ediyor hikayenin kalanı açılıyor! Oyun çıkalı 1 ay olacak neredeyse, bu incelemenin bu kadar gecikmesinin nedeni de tam olarak bu. 40 saatte bitirdim sanarken neredeyse 100 saati aşkın içerik olduğunu gördüm.
Octopath Traveler 0’da 36 farklı oynanabilir karakter var. Ben başta gacha oyunundan dönüştürülmüş bir oyun olduğunu bilmediğimden bu kadar çok oynanabilir karakter olmasına şaşırmıştım. Her biri için özel bir portre var, hepsinin hikayeleri var ve her biri farklı yeteneklere sahip. Oynanış kısmında karakterlere daha fazla değineceğim ama hikaye konusunda değinmem gereken bir kısım var, karakterlerin hikayeye katkıları. İlk başta aldığım bazı karakterlerin ana karakterden ana hikayeden ne kadar bağımsız olduğuna şaşırmıştım, kendi hikayeleri vardı ama ana hikayede hiç varlıkları yok gibiydi. Octopath Traveler serisi tamamen karakterlere ve o karakterlerin hikayeye etkisine dayalı bir oyun (evet 1. oyun da öyle bir nebze) ama burada yan karakterlerin bu kadar kopuk olmasını beklemiyordum. Sonradan gacha oyunu olduğunu öğrenince mantıklı geldi tabi. Bence sistemi güzel bir şekilde oturtmuşlar o yüzden şikayetçi değilim. Ama sıfırdan yapılmış bir JRPG oyunu olsa, böyle bir şey yapsa ve tam fiyat isterse (50 dolara satılıyor) o zaman bunu bir eksi olarak görebilirdim.
Oyunun bize sunduğu hikaye gayet güzel, özellikle sonlara doğru resmen akıyor, insanın konsolu elinden bırakası gelmiyor. Başlarda karşılaştığımız kötü karakterleri, gerçekleşen olayları pek beğenmemiş ve fazla standart bulmuştum ama yine de genel olarak iyi bir hikayesi var. Ben Octopath Traveler serisinin birden çok karakterin farklı hikayelerinin kesişmesi kısmını daha çok seviyorum orası kesin.
Küçük Bir Ordu Kuruyoruz
Octopath Traveler 0 aslında bir mobil gacha oyunundan devşirme diye duyduğunuzda gerilebilirsiniz, bu çok normal. Ama korkmanıza gerek yok, oyun JRPG türüne güzel bir şekilde adapte edilmiş. Ben oyuna ilk başta bu bilgiye sahip olmadan dalıp, belli bir süre sonra bazı elementleri ve karakter sayısını sorgulayınca öğrenmiştim mesela. Tabi başta neden kendi karakterimi yapabildiğimi sorgulasam daha hızlı uyanabilirdim.
Evet, kendi karakterimizi oluşturuyoruz! Kasabası saldırıya uğrayan ve yakın arkadaşı Stia ile birlikte kasabayı tekrar ayağı kaldırmak için yola çıkan karakterimiz bizim istediğimiz görünüşe ve mesleğe sahip oluyor. Seçebileceğimiz 8 farklı meslek var ve bu mesleklere göre farklı silahları kullanabiliyoruz. Üstelik oyun boyunca tek bir meslekte oynamak zorunda da değiliz. Ben oyuna Merchant olarak başladım ve hikayede belli bir süre ilerledikten sonra daha farklı bir tarza yönelmek istedim. Eğer yeterince yetenek öğrendiysem (ki Merchant için sorun değil) hemen başka bir meslek seçimi yapabiliyorum. Bu durum sadece ana karakter için geçerli tabi, ekibe katılan diğer üyelerin meslekleri sabit kalıyor.
Partimize ekleyebileceğimiz bir sürü üye var, bunların bir kısmı ana hikayenin parçası olan Stia, Phenn ve Laurana gibi ana karakterler. Bunların yanı sıra bir sürü ekstra karakteri ekibimize dahil edebiliyoruz ve her birinin kendine ait özel görevleri bulunuyor. Burada mantık diğer gacha oyunlarına benziyor, her birinin kendi amacı var ama gün sonunda sizin hikayenize de yardımcı olarak dahil oluyorlar. Seriyi sevenler için güzel bir ayrıntı ise Octopath Traveler 1’de yönettiğimiz ekip üyelerinin hepsinin burada da oynanabilir olması.
Dövüş sistemi aşina olduğumuz tarzda ama getirilen yenilikler ile daha akıcı ve eğlenceli hale gelmiş. Mesela 30 küsür karakter var diyoruz, bu kadar insanı 4 kişilik partiler için mi topluyoruz? Hayır, Octopath Traveler 0 ile partiye dahil edebileceğimiz karakter sınırı 8 olmuş. Ekibin sekiz karakterini dörtlü iki gruba ayırıyor ve savaş sırasında arkada bekliyorlar, gerekirse hemen öndeki karakter ile yer değişiyorlar. İsterseniz aynı sınıftan iki farklı karakteri koyup duruma göre hareket edin, isterseniz her karakterden birer tane ekleyin. Bazı karakterler doğrudan savaşa girmese bile arkadan pasif güçlendirmeler sağlayabiliyor, böylece arkada dinlenirken bile takıma destek oluyor. Savaşlar sırasında yapacağınız taktikleri sekiz karaktere göre şekillendiriyorsunuz ama düşman da tüm grubu etkileyip taktiğinizi alt üst edecek yeteneklere sahip olabiliyor. 8 kişilik takım olayını sevdim ben, umarım yeni oyunlara da getirirler, böylece tüm partiyi bir kerede kullanabiliriz.
Takım sayısı bir yana, dövüşlerdeki sıra tabanlı sistem aynen devam ediyor. Rakibin zayıf olduğu yerden vurup kalkanlarını kırıyor, BP toplayıp daha güçlü yetenekler kullanabiliyor, yeni eklenen action skills yetenekleri ile diğer karakterlere ek yetenekler verip sınırları daha ileri taşıyabiliyorsunuz. Diğer karakterlerin yetenekleri üzerinde oynamalar yaparak bir miktar özelleştirebiliyorsunuz ama istediği mesleği seçebilen ana karakterin istediğiniz gibi geliştirilebilmesi, her oyuncunun kendi tecrübesini yaşamasını sağlıyor. Savaşların random encounter olması kimi zaman canımı sıkıyor, özellikle bazı bölümler aşırı kolay iken bazı yerlerde zorluğun aniden arşa çıkması ile insan rastgele savaşlardan yorulmaya başlıyor. Ama JRPG şanındandır diyelim, yeni oyunlarla random encounter olayının iyice azalarak kaybolmasını dileyelim diyebiliyorum sadece.
Oyuna eklenen en büyük yeniliklerden birisi de kasabamızı baştan inşa etmek. Wishvale’in yeniden inşasına en başta iki üç küçük ev ve dükkan ile başlıyorsunuz. Hikaye ilerledikçe yeni yapılar için gerekli malzemeleri toplamaya ve karşılaştığınız kişileri kasabanıza taşınmak için davet etmeye başlıyorsunuz. Kasabaya gelen sakinler çeşitli bonus özellikler ekliyor, açtığınız binalar oyun boyunca ilerlemenizi kolaylaştıracak şeyler ekliyor. Ekibinize almadığınız karakterler eğitim alanında tecrübe kazanıyor ya da yeni dükkanlardan farklı malzemeler alabiliyorsunuz. Kasaba kurma tarafı Grid tabanlı bir harita üzerinde gerçekleştiğinden kasabanın sınırları belli olduğundan hayalinizdeki kasabayı oluşturmanız zor. Switch konsolunda desteklediği alan sayısı da PlayStation ya da PC’ye göre biraz daha düşük ama bunlar benim için bir problem olmadı.
Kasabaya üye almak derken oyunun etkileşim ve reputation (ün) tarafından da kısaca bahsedeyim. Bir karakter ile karşılaştığınızda farklı şekillerde etkileşime girebiliyorsunuz. Mesela birini kasabanıza almak istiyorsunuz ama o seçenek kapalı gözüküyor, önce karakteri tanıyıp isteğini öğrenmeniz gerek. Bazen basit bir reçel ile kandırabiliyorsunuz ya da önce bir görev yerine getirmenizi isteyebiliyorlar. Bu kısımda aynı zamanda NPC kiralama ya da alışveriş yapma şansı da var. Pazarlık bile yapabiliyorsunuz. Fakat bunların bir de ün tarafı var. Eğer teklif verir ve çok fazla başarısız olursanız o bölgedeki ününüz düşebiliyor. Açıkçası bunu oynanışı etkileyecek seviyede yaşamadım, ünüm düştüğünde parasını ödeyip tekrar ün alabiliyoruz çünkü. Bazen birini kiralamak için dövüşmeniz gerekebiliyor, o zaman seviyesini kontrol etmeyi unutmayın, daha ilk kasabada bile seviyenizin çok üstünde kişiler ile kapışıp ününüzü düşürebilir ve durduk yere zarara girebilirsiniz.
Ses - Grafik
Her HD-2D oyunda grafikleri övdüğümü ve daha çok oyunun böyle çıkmasını istediğimi yazıyorum, artık bunu tekrar etmeye gerek var mı bilmiyorum. Mobil oyundan geçiş yapınca belki daha kötü gözüküyordur diye düşündüm ama hayır, grafikler bu tür oyunlar arasında herhangi bir şekilde geri kalmıyor. Hem el modunda hem de büyük ekranda manzalar çok güzel gözüküyor. Gerçi bu oyunda zaman döngüsünün olmaması aynı bölgeyi farklı ışıklandırmalar altında görmemizi engelliyor, onu yazabilirim. Herhangi bir performans sorunu ya da kayda değer fps düşmesi sorunları da yaşamadım.
Oyun ses ve müzik konusunda da iyi not alıyor. Serinin diğer oyunlarında da çalışan Yasunori Nishiki yine harika bir iş çıkarmış. Seslendirmeler konusunda ise hem memnunum hem de şikayetim var. Karakterlerin seslendirmeleri yine çok güzel olmuş ama ana karakterimiz sessiz! Üstelik oyunun başında çeşitli seçenekler arasından birini seçiyoruz ama bunu sadece ses efektlerinde ya da sevinme gibi kısa kelimelerde duyuyoruz. Zaten hikaye anlatımında da bütün işi hikayenin kötülerine yüklemişler gibi ama onlar da işini başarıyla yerine getirdiğinden şikayet edemiyorum.
Sonuç
Octopath Traveler 0 mobil oyunu alıp, gacha elementleriyle de uğraşmadan tek başına oynamak isteyen oyuncular için başarılı bir şekilde dönüştürmeyi başarmış. Kimi zaman oyunun bazı kısımlarının aslında mobil oyunlara özel olarak hazırlandığını hissediyorsunuz ama can sıkacak kadar göze batmıyor. Gelen yenilikler güzel, 8 kişilik savaş sistemi çok iyi, kendi kasabamızı kurabiliyoruz, onlarca farklı yol arkadaşı seçeneği var. Hikayenin belirli bir noktaya kadar temposunun düşük kalması ve yan karakterlerin ana hikayeye biraz kayıtsız kalması problem olabilir ama 100 saati aşkın oynanış süresi sunması ve neredeyse hiç sıkmaması büyük artılar. Bugün gelip Octopath Traveler 2 mi yoksa Octopath Traveler 0’mı deseler çok kararsız kalırım. Bu türü seven ve HD-2D oyunlara bayılan herkese öneriyorum.
Bu konuyla ilgili en güncel gelişmeleri takip etmeye devam ediyoruz. Yeni bilgiler geldikçe içeriğimizi güncelleyeceğiz.
Bu içerik Merlin'in Kazanı kaynağından alınmıştır.